Natur på 1. klasse
Få steder i Danmark finder du så afvekslende natur som i Tønder Kommune, og den kan bruges på mange forskellige måder – lige fra erhverv/hobbyerhverv, over "kulisse til kulturarrangementer" til den unikke naturoplevelse. Du har ideerne, og vi kan være sparringen for dig.
Som friluftsmenneske vil du også opdage, at der er mange muligheder for at bruge og opleve den spændende natur i fritiden. Vi gør, hvad vi kan for at passe på den – fra Vadehav og marsk til istidslandskab og urskov.
Er du til vandreture? Så se her.
På Tønderstierne er der motion og oplevelser for alle, uanset om du er stor eller lille, til bens eller på cykel.
Stierne fører dig gennem hyggelige gader og smuk natur, forbi legepladser, udsigtspunkter og historiske steder.
Langs med Tønderstierne er der opstillet skilte med fortællinger om de lokale natur- og kulturhistoriske værdier. På skiltene kan du scanne QR-koder med din mobiltelefon og læse meget mere om Tønderegnen.
På de 10 kort over stierne er skiltenes placering markeret med et "i". Cirkler med et tal markerer et km-punkt. Alle stierne starter og slutter på Torvet i Tønder.
Læs brochuren om Tønderstierne her
God tur!
På Toftlundstierne er der motion og oplevelser for alle, uanset om du er stor eller lille, til bens eller på cykel.
Stierne fører dig gennem hyggelige gader og smuk natur, forbi legepladser, udsigtspunkter og historiske steder.
Langs med Toftlundstierne er der opstillet skilte med fortællinger om de lokale natur- og kulturhistoriske værdier.
På de 3 kort over stierne er skiltenes placering markeret med tal. Alle stierne starter og slutter ved Toftlund Hallerne.
Der er en funktion på skiltene, hvor kan du scanne QR-koder med din mobiltelefon og læse meget mere om Toftlund egnen.
Marskstien er en 54 km lang vandrerute i Tøndermarsken. På ruten oplever du marsklandskabet. Du går forbi sluser og pumpestationer, på toppen af diger, langs kanalerne og åer og igennem Tøndermarskens byer; Tønder, Møgeltønder, Højer og Rudbøl.
Ruten er certificeret som LQT sti (Leading Quality trail – best of Europe).
Langs Marskstien er der flere muligheder for at få mere information om marsken, landskabet og livet i marsken:
Højer mølle som adgangspunkt til Tøndermarsken og Nationalpark Vadehavet
Højer Mølle er et adgangspunkt for at opleve marskens byer, Tøndermarsken og nationalparken − her klædes man på med viden og inspiration. "Kom ind, for at komme ud" er et bærende princip. Med afsæt i områdets natur- og kulturhistoriske værdier arbejdes der med signaturhistorier, der skal bidrage til den samlede fortælling om nationalparken.
Lægan Pumpestation
Lægan Pumpestation er en af Tøndermarskens pumpestationer, som fortsat pumper vand fra de lavereliggende marskområder op i den inddigede Vidå. Her fortælles blandt andet om afvandingen af Tøndermarsken og om pumpernes funktion.
Vidåslusen
Gennem Vidåslusen løber vand fra Tøndermarsken ud i Vadehavet. Fortællingen om slusen og Det Fremskudte Dige kan ses på toppen af Vidåslusens tårn, hvorfra der også er en storslået udsigt over Vadehavet og saltvandssøen i Margrethe-Kog.
Tønder Kommune arbejder på at etablere et sammenhængende markeret stisystem på Rømø. Første etape, som dækker den sydlige del af Rømø, er udført.
Systemet af vandrestier i det område er omkranset af en ny 17 kilometer lang varieret markeret stisløjfe, der mod syd ligger på Havnebydiget, mod vest følger stranden, mod nord går gennem Kirkeby Plantage og mod øst følger Vadehavskysten.
Inden for og langs den store stisløjfe er der opstillet 56 korttavler på egepæle, som angiver, hvor man befinder sig. Med de mange korttavler kan man let orientere sig og vælge alternative stimuligheder, hvis man undervejs ønsker at gå længere eller kortere end planlagt.
Er du til sejlads på vandløbene? Så se her.
Læs mere om sejlads med kano og kajak på vandløb i Tønder Kommune. Du finder også kort over sejladsvandløbene i folderen.
Al sejlads foregår på eget ansvar.
God tur!
Det er blevet populært at sejle med Stand Up Paddleboard (SUP). Der er én vandløbsstrækning i Tønder Kommune, hvor du må sejle med Stand Up Paddleboard (SUP), nemlig på ca. 800 meter af Vidå i Tønder By. På den samme strækning må du også sejle med vandcykler.
Nedenfor kan du læse, hvilke regler du skal være opmærksom på for sejladsen med SUP og vandcykler. Ved Vigen ved Sparekassebroen er der opsat et skilt, der fortæller om reglerne.
Regler for sejlads med SUP og vandcykler:
- Du må sejle på strækningen mellem jernbanebroen øst for Tønder og Søndergadebroen.
- Du må sejle i perioden fra 16. juli til 29. februar – fra solopgang til solnedgang.
- Der må max. være 15 enheder på vandet ad gangen (samlet antal SUP og vandcykler).
- Du må kun sætte SUP i vandet og tage det op i den nordøstlige del af vigen ved Sparekassebroen.
- På SUP skal du være mindst 3 meter fra den vestlige bred på strækningen mellem vigen ved Sparekassebroen og Søndergadebroen (den bred, hvor der ligger huse).
- Det er ikke tilladt at udleje SUP til brug på Vidå.
Al sejlads foregår på eget ansvar.
God tur!