Hvert fjerde år tager Region Syddanmark med en stor undersøgelse temperaturen på syddanskernes fysiske og mentale sundhed. Den nye sundhedsprofilundersøgelse er netop kommet frisk fra trykken.
Den tegner et billede af, at der både er positive tendenser, men også sundhedsmæssige udfordringer, der skal arbejdes videre med i Tønder Kommune.
Livskvaliteten er i top
Først en god nyhed: Livskvaliteten blandt borgerne i Tønder Kommune er ganske høj. 76 % af de adspurgte betegner deres livkvalitet som "særdeles god" eller "god". Til sammenligning er andelen 73,5% i hele Region Syddanmark. Det selvvurderede helbred fejler heller ikke noget. Hele 81,6% af borgerne i Tønder Kommune vurderer selv, at de har et "vældigt godt" eller "godt" helbred.
På trods af, at borgerne i Tønder Kommune scorer højt på det selvvurderede helbred og livskvaliteten, er der også generelt højere forekomst af sygdom i befolkningen, sammenlignet med resten af Region Syddanmark.
- Det er dejligt at læse, at rigtig mange borgere har det godt. Samtidig kan vi også konstatere, at mange har udfordringer med helbredet, og at flere har fået det over tid. Vi lever længere med sygdom, og vi skal gerne fastholde en god livskvalitet trods sygdom. Med vores forskellige kommunale sundhedstilbud, tilbyder vi borgerne gode forudsætninger for at leve et godt liv trods sygdom, siger Anette Abildgaard Larsen, formand for Sundhedsudvalget.
Udviklingen følger tendensen i resten af Region Syddanmark. Dog er andelen af borgere, der har slidgigt, rygproblemer og livsstilssygdomme som type 2-diabetes og KOL højere i Tønder Kommune sammenlignet med Region Syddanmark.
- Når vi sammenligner os med resten af Region Syddanmark, kan vi se, at en højere andel i Tønder Kommune fx har slidgigt, rygproblemer og livsstilssygdomme. Det kan måske forklares med, at vi har mange erhverv, der over tid slider på kroppen, men også at vi har et uddannelses- og indkomstniveau, som har indflydelse på vores sundhedsadfærd, siger Anette Abildgaard Larsen.
Det generelle billede af sygdomsforekomsten viser en sammenhæng med både alder og uddannelsesbaggrund. Sygdomsforekomsten stiger i takt med alderen, og ses oftere hos personer med kortere uddannelse.
- Det er efterhånden kendt viden, at uddannelse og indkomst har stor indflydelse på sundhed og sygelighed. Vi skal kigge nærmere ind i, hvordan vi kan skrue endnu mere op for den tidlige forebyggelse og sundhedsfremme - meget gerne i samarbejde med erhvervslivet og vores mange idrætsforeninger, udtaler Keld I. Hansen, direktør for Sundhed, Kultur og Udvikling i Tønder Kommune.
Den mentale sundhed er stadigvæk udfordret
Mental sundhed er over tid kommet mere i søgelyset, og på bagkanten af en pandemi er den mentale sundhed måske mere aktuel end nogensinde.
Sundhedsprofilen viser, at den mentale sundhed er udfordret både i Tønder Kommune, men også generelt set i hele Region Syddanmark. Overordnet set er det unge og især kvinder i aldersgruppen 16-24 år, der er udfordrede på den mentale sundhed, der er udfordrede på den mentale sundhed med indikatorer som lavt selvværd, stress og mangel på søvn.
I Tønder Kommune scorer knap 14% af borgerne lavt på den mentale helbredsskala, hvilket er en stigning på 4,2 procentpoint siden 2010.
Samtidig viser profilen også, at mange borgere - 16,2% - i Tønder Kommune bruger receptpligtig eller håndkøbsmedicin for nervøsitet, uro, angst eller nedtrykthed/depression.
Til sammenligning er dette tal 10,9% for resten af Region Syddanmark.
Stress er også hyppigt forekommende, og andelen, der ligger højt på stressskalaen, er steget siden 2013. Dog ligger Tønder Kommune lavere (26,7%) sammenlignet med Region Syddanmark (29,1%).
- Mental sundhed er et vigtigt fundament for vores trivsel og helbred. Efter snart to år med en pandemi, vil det sætte sit aftryk i et eller andet omfang, fortæller Anette Abildgaard Larsen.
Selvom færre i Tønder Kommune er stressede sammenlignet med Region Syddanmark, er det bestemt et område man skal fastholde fokus på, især blandt unge, mener Anette Abildgaard Larsen og fortsætter:
- Vi har flere skibe i søen blandt andet stresshåndtering og mindfulness til borgere, der er i risiko for sygemelding eller er blevet sygemeldt. Den mentale sundhed og trivsel er altid et centralt fokuspunkt i mødet med borgerne.
Til at understøtte arbejdet med at styrke borgernes mentale sundhed, har Tønder Kommune indgået et partnerskab med ABC for mental sundhed, som er en handlingsorienteret og forebyggende tilgang til at styrke den mentale sundhed for hele befolkningen. Partnerskabet bidrager desuden til det regionale fokus, der er på at styrke især unges mentale sundhed.
For mange burgere og for lidt bevægelse
Der er også områder, hvor Tønder Kommune går tilbage rent fysisk.
Det gælder fx overvægt og fysisk aktivitet. Et billede, der ikke afviger fra den udvikling, der er sket i resten af regionen. Dog synes tendensen lidt stærkere i Tønder Kommune.
22,3% af borgerne i Tønder Kommune har et usundt kostmønster, hvilket er en stigning siden 2010. Til sammenligning gælder det 20,1% af borgerne i Region Syddanmark.
Samtidig er der sket et fald i andelen af borgere, der dyrker moderat eller hård fysisk aktivitet, til 18,2%, hvor det gennemsnitlige niveau i Region Syddanmark er på 21,1%.
Kostvaner og bevægelse er blot to ud af flere parametre, der kan have indflydelse på vægten. Sundhedsprofilen viser da også, at 60,7% af borgerne i Tønder Kommune er moderat eller svært overvægtige - til sammenligning er gennemsnittet i Region Syddanmark 55,4%.
- Profilen kan give os et indblik i, om der er særlige områder, vi skal have fokus på i strategier og planlægning af indsatser. Her ser det ud til, at vi fortsat skal have fokus på at skrue op for bevægelsen, den mentale sundhed og de sunde kostvaner. Og så skal vi også rette fokus mod brugen af rusmidler herunder snus, udtaler Keld I. Hansen.
Sundhedsprofilundersøgelsen er lavet i en tid, hvor Danmark var midt i en pandemi og med en række restriktioner til følge fx hjemmearbejde, lukkede fitnesscentre og foreningsliv, samt kulturelle aktiviteter. Det vil unægteligt påvirke resultaterne og tolkningen af udviklingen skal foretages med forsigtighed.
Flere ryger mindre
Udviklingen over år viser, at flere borgere i Tønder Kommune både har kvittet smøgerne og skåret ned på mængden af tobak.
Undersøgelsen viser, at der i 2021 er 18,3% af borgerne, der ryger dagligt. I 2010 var det 24,7%.
Tønder Kommune placerer sig dog stadig blandt de kommuner, der har den største andel daglige rygere. Andelen af storrygere, det vil sige borgere, der ryger mere end 15 cigaretter dagligt, er også faldet med 4,6 procentpoint siden 2010, og andelen i 2021 er derved på 9,0%.
- Vi skal glæde os over, at vi kan se et fald både i andelen af daglige rygere og storrygere. Det er rigtig positivt, da rygning er den store dræber, og koster mange gode leveår. Samtidig må vi jo også erkende, at Tønder Kommune placerer sig med en af største andele daglige rygere og storrygere i regionen. Det vidner om, at vi fortsat skal have fokus på at hjælpe borgere til rygestop, og samtidig også fortsætte arbejdet med at forebygge, at unge starter med at bruge tobak, fortæller Anette Abildgaard Larsen, formand for Sundhedsudvalget.
For første gang har Sundhedsprofilen også spørgsmål med omkring brugen af snus og tyggetobak.
- Brugen af snus og tyggetobak er en hastigt stigende trend især i de yngre aldersgrupper. Det er selvfølgelig et område, vi har særligt øje på og er undersøgende på, hvordan vi kan forebygge, at unge starter med at bruge snus, og samtidig hjælpe dem med at lægge det på hylden igen, siger Anette Abildgaard Larsen, formand for Sundhedsudvalget
Fortsat brug for sundhedsindsatser
Med det in mente, giver Sundhedsprofilen 2021 dog et billede af, at der fortsat er brug for at prioritere indsatser til sundhedsfremme og forebyggelse. Dels i forhold til at forebygge, at sygdom opstår eller forværres, dels at fremme borgernes generelle sundhed og trivsel.
- Vi har netop justeret organisationen, hvor vores sundhedsafdeling er blevet slået sammen med vores kultur og fritidsafdeling, så der i dag er tale om ét samlet område. Det åbner op for nye og tættere samarbejdsflader, som vi har store forventninger til kan bidrage til at løfte borgernes sundhed og trivsel. Vi skal sætte endnu tidligere ind med forebyggelsen, så vi sammen med borgerne kan skabe gode forudsætninger for et liv med god trivsel og sundhed, afslutter Keld I. Hansen, direktør for Sundhed, Kultur og Udvikling.
Fakta:
Sundhedsprofilundersøgelsen "Hvordan har du det? 2021" er gennemført over hele landet og er den største nationale sundhedsundersøgelse. Mere end 300.000 tilfældigt udvalgte danskere har fået tilsendt et spørgeskema med spørgsmål om trivsel, sundhed, sundhedsadfærd og sygdom.
I Region Syddanmark er spørgsmålene sendt til 66.300 personer og i Tønder Kommune til 2.500. Svarprocenten i hele regionen ligger på 62,8 og i Tønder Kommune på 64,6, dvs. lidt over gennemsnittet.
I Region Syddanmark er undersøgelsen gennemført af regionen i samarbejde med kommunerne, Statens Institut for Folkesundhed og Syddansk Universitet.
Sundhedsprofilen kan downloades her.