På trods af store bøder og frakendelse af kørekortet er det endnu ikke lykkedes at bryde den voldsomme udvikling i antallet af unge, der kører med trafikfarlige stoffer i blodet.

I 2019 blev 1.275 personer i Syd- og Sønderjylland sigtet for at køre med ulovlige stoffer i blodet. Samme tendens blev dokumenteret i 2020, hvor 1.460 personer blev sigtet for narkokørsel. Til sammenligning tæller spritkørsel i de to år udelukkende i alt 978 sigtelser.

Derfor er Tønder Kommune i samarbejde med Syd- og Sønderjyllands Politi og de øvrige kommuner i politikredsen gået sammen om en ny kampagne mod narkokørsel.

- Der skal et sejt og langt træk til at bryde den uheldige tendens og kultur blandt de unge, fortæller Tønder Kommunes trafiksikkerhedsmedarbejder Sonja Svendsen og fortsætter:

- Denne kampagne bygger ovenpå en lignende kampagne, vi lancerede i 2020. Med den stigende tendens in mente kan vi se, at problemstillingen med narkokørsel ikke udelukkende kan løses med bøder og frakendelser. Der skal mere til at bryde den livsfarlige tendens, som i mange henseender har erstattet spritkørsel, der tidligere var udbredt i ungdommens festmiljø. Narkokørsel er det nye spritkørsel, og det skal stoppes.

Fokus på de pårørende

Hvor den første kampagne var en dødstatovering rettet mod narkobilisten, retter den nye kampagne blikket mod de pårørende og giver alle dem, der har mistet til narkokørsel, en stemme.

Kampagnen er bygget op om unges pårørendefortællinger samt vigtige øjeblikke, der fylder resten af livet.

Men når man mister en ven til narkokørsel, går minderne i opløsning. De forsvinder ikke bare fra fortiden, men også nutiden og fremtiden. Den fremtid, de aldrig får lov at opleve. De efterlader et helt liv, de pårørende og alle minderne, de var en del af. De bliver et tomrum. Bogstaveligt talt. De er der, men de er der ikke.

Kunsten at bryde et tabu ned

Selvom narkokørsel efterhånden er et større problem end spritkørsel, er det et tabu, som ikke mange taler om. Men det er vigtigere end nogensinde før at finde modet frem til at sætte ord på narkokørsel, der både er ulovligt og kan få alvorlige konsekvenser, fortæller Sonja Svendsen.

Undersøgelser viser, at risikoen for færdselsuheld stiger op til tre gange, hvis personen har hash i blodet, og op til 10 gange, hvis personen har kokain i blodet. Endeligt er risikoen op til 200 gange større for færdselsuheld, hvis personen har en kombination af stoffer og alkohol i blodet.

- Det er vigtigt at vi tør tale om narkokørsel, og de konsekvenser, det kan få. Kun sådan kan vi skabe en kulturændring, der i sidste ende kan redde liv. Det er det, denne kampagne skal understøtte, fortæller Sonja Svendsen.


Kampagnen er udarbejdet i samarbejde med brandbureauet Gotcha i Aalborg.

Kampagnefilmene kører blandt andet i Biografen 1 & 2 i Tønder.