Indhold

Politik for røg- og nikotinfri arbejdstid i Tønder Kommune

Indledning

I Tønder Kommune indfører vi røg- og nikotinfri arbejdstid. Det gør vi, fordi røgfri arbejdstid kan være medvirkende til et sundere arbejdsmiljø, beskytter medarbejdere mod tobaksrøg og støtter medarbejdere der gerne vil være røg- og nikotinfri.

Tønder Kommune er den kommune i Jylland med flest rygere. Rygning er samtidig den risikofaktor, der belaster samfundet, sundhedsvæsenet og borgerne mest, og den risikofaktor der belaster mest i form af ekstra kontakter til sundhedsvæsenet og fravær på arbejdsmarkedet.

Med røg- og nikotinfri arbejdstid støtter vi op om, at nye medarbejdere og unge ikke begynder at ryge eller bruge nikotin på arbejdspladsen.

Formål

Formålet med politik for røg- og nikotinfri arbejdstid i Tønder Kommune er, at understøtte ønsket om at skabe røgfri miljøer i Tønder Kommune. De ansatte fungerer som rollemodeller som skal inspirere børn, unge og andre borgere til sunde valg. Vi ønsker ikke en arbejdsplads hvor nye ansatte begynder at ryge eller bruge nikotinprodukter. Vi ønsker i stedet at gå forrest, så vi sammen med andre aktører i kommunen kan skabe en røg- og nikotinfri fremtid for Tønder Kommune.

Røgfri arbejdstid

Røg- og nikotinfri arbejdstid betyder, at der ikke må ryges eller bruges nikotinprodukter i hele arbejdstiden uanset arbejdssted. Arbejdstid defineres som tidsrummet fra du møder på arbejde til du går hjem. Røg- og nikotinfri arbejdstid gælder alle ansatte i tjeneste for Tønder Kommune.

Røg- og nikotinfri arbejdstid omfatter alle tobaksrelaterede produkter, dvs. alle produkter med tobak og nikotin, der ikke er godkendt som lægemidler. Det kan eksempelvis være cigaretter, snus, tyggetobak, e-cigaretter, nikotinposer og øvrige relaterede produkter som for eksempel e-cigaretter uden nikotin.

Rygestopmedicin og godkendte nikotinprodukter, der benyttes i forbindelse med rygestop, er dog undtaget.

Ryge- og nikotinpolitikkens område

Ryge- og nikotinpolitikken omfatter alle ansatte på Tønder Kommunes arbejdspladser. I øvrigt gælder

Dagplejen

For dagplejere gælder, at de lokaler der primært er indrettet som børnenes lege- og opholdsrum, skal være røgfri hele døgnet. Andre lokaler i dagplejerens hjem samt dagplejehjemmets matrikel, skal være røgfri i den periode børnene er til stede.

Arbejde i borgernes hjem

Medarbejdere der i forbindelse med serviceydelser arbejder i borgernes hjem, har krav på en røgfri arbejdsplads.

Tønder Kommune skal derfor i forbindelse med visitation og bevilling af serviceydelser stille vilkår om, at det ikke er tilladt for borgeren at ryge mens arbejdet udføres, og der skal luftes grundigt ud inden den ansatte kommer i hjemmet.

Fællesarealer på plejehjem, botilbud og lignende

Borgeren henvises til at ryge i eget værelse. Ledelsen på det enkelte bosted/plejehjem vurderer, om yderligere restriktioner er nødvendige, hvis der for eksempel ryges på værelser i umiddelbar nærhed af fællesarealer, hvor ansatte og brugere vil blive udsat for passiv rygning.

Hjælp til ansatte der ryger/bruger nikotin

Der er for ansatte, der ønsker det, mulighed for hjælp til rygestop/nikotinstop eller hjælp til en arbejdsdag uden nikotin. Tilbuddene er gratis og tilrettelægges så vidt det er muligt, med hensyn til den enkeltes arbejde. Deltagelse er frivillig. Der vil blive udarbejdet et katalog med beskrivelse af tilbuddene.

Overholdelse af Politik for røg- og nikotinfri arbejdstid

Ledelsen på den enkelte arbejdsplads har ansvaret for, at alle gældende regler overholdes. Ledelsen har derfor pligt til at skride ind over for ansatte, der ikke overholder Politik for røg- og nikotinfri arbejdstid. Overtrædelse af politikken vil i de fleste tilfælde første gang medføre en påtale eller advarsel. Ved gentagelse vil overtrædelsen have ansættelsesmæssige konsekvenser jævnfør kommunens personale- og ledelsespolitik.

Spørgsmål og svar

Hvordan er rygereglerne for ansatte i Tønder Kommune?

Tønder Kommune har indført røgfri arbejdstid, og det er derfor ikke tilladt for de ansatte at ryge i arbejdstiden. Der er rygeforbud i alle kommunens ejendomme, på kommunens matrikler og i alle kommunens køretøjer.

Røgfri arbejdstid omfatter alle tobaksrelaterede produkter, det vil sige alle produkter med tobak og nikotin, der ikke er godkendt som lægemidler. Det kan eksempelvis være cigaretter, snus, tyggetobak, e-cigaretter, nikotinposer og øvrige relaterede produkter som for eksempel e-cigaretter uden nikotin.

Nikotinerstatningsprodukter, som er godkendt af lægemiddelsstyrelsen for eksempel nikotinplaster, nikotinsugetabletter, nikotintyggegummi mv. må anvendes i arbejdstiden.

Hvem gælder rygereglerne for?

Rygereglerne gælder for alle ansatte i tjeneste for Tønder Kommune, samt personer der udfører arbejde for Tønder Kommune, som vikarer.

Må jeg ryge, når jeg er til møde ude i byen eller transporterer mig mellem to borgere eller arbejdspladser?

Nej, det er ikke tilladt at ryge i arbejdstiden. Dette gælder også, når du er til møde ude i byen, eller når du transporterer dig mellem to borgere eller arbejdspladser.

Må jeg afbryde arbejdsdagen/flexe ud for at ryge?

Nej, det er ikke tilladt at afbryde arbejdsdagen for at ryge.

Formålet med røgfri arbejdstid er at skabe sunde rammer på arbejdspladsen, så ingen udsættes for tobaksrøg, færre begynder at ryge og ansatte, der ønsker at stoppe, støttes i dette. Vi er desuden rollemodeller.

Udmøntningen af flekstid sker ud fra borgernes/medarbejdernes behov og ud fra, at en fleksibel arbejdstid skal give leder og medarbejder mulighed for at tilrettelægge arbejdet optimalt for alle parter. Det er ikke muligt at benytte sig af flex for at ryge. Denne adfærd vil stride imod intentionerne med flekstiden, ligesom det vil være i strid med intentionen om røgfri arbejdstid.

Må jeg ryge under delt tjeneste?

Hvis arbejdstiden i løbet af en dag er delt over flere perioder, hvor medarbejderen har fri i mellem, så må medarbejderen gerne ryge. Det må dog ikke foregå på ar-bejdspladsen, og det er ligeledes ikke tilladt at ryge i arbejdstøj, betalt af arbejds-pladsen.

Må jeg ryge, når jeg er til møde ude af huset eller på konference et andet sted?

Nej – reglerne er de samme. Hele arbejdstiden skal foregå røgfrit.

Må jeg ryge, når jeg arbejder hos borgere der ryger?

Nej, du er omfattet af kommunens politik for røgfri arbejdstid, og borgeren må heller ikke ryge, mens du varetager opgaverne i borgerens hjem.

Må jeg ryge udendørs?

Du må ikke ryge i arbejdstiden – heller ikke udendørs.

Hvordan er rygereglerne, når man er på døgnvagt, er på weekend- eller ugeophold med elever/borgere?

Når medarbejdere har døgnvagt eller er på weekend eller ugeophold med elever/borgere, skal medarbejderne lave en konkret aftale med ledelsen om, hvor og hvornår, der må ryges. Rygningen må ikke foregå i nærheden af elever/borgere og andre medarbejdere.

Må jeg ryge i arbejdstiden, hvis jeg har en hjemmearbejdsdag?

Vi har tillid til, at alle ansatte overholder rygereglerne, også når man arbejder hjemmefra.

Hvem har ansvaret for at reglerne overholdes?

Det er ledelsen på den enkelte arbejdsplads, der har ansvaret for, at rygereglerne bliver fulgt. Vi har tillid til, at alle ansatte overholder rygereglerne.

Hvad gør jeg, hvis jeg ser en kollega eller leder overtræde rygereglerne?

Det er ikke hensigtsmæssigt med et arbejdsmiljø, hvor man angiver hinanden. Det er ledelsen på den enkelte arbejdsplads der har ansvaret for, at reglerne bliver fulgt. Vi har tillid til at de ansatte overholder de fælles regler, der gælder på ar-bejdspladsen.

Kan jeg få hjælp til at stoppe med at ry-ge/bruge nikotin?

Ja, rygestoptilbud for ansatte er gratis. Læs mere i tilbudskataloget, som ansatte kan finde på Tønder Kommunes Intranet eller send en e-mail med navn og telefonnummer til rygestop@toender.dk - så bliver du kontaktet. Derudover kan man altid få gratis hjælp via Stoplinien på telefonnummer 80 31 31 31 eller via app ”E-kvit”.

Kan jeg få hjælp til at klare en arbejdsdag uden at ryge/bruge nikotin?

Ja der tilbydes rådgivning.

Læs mere i tilbudskataloget, som ansatte kan finde på Tønder Kommunes Intranet eller send en e-mail med navn og tlelefonnummer til rygestop@toender.dk - så bliver du kontaktet.

Er der mulighed for at få tilskud til ryge-stopmedicin/nikotinprodukter?

I Tønder Kommune gives der tilskud til rygestopmedicin/nikotinprodukter til særligt udsatte borgere med lav indkomst. Medarbejdere ansat i Tønder Kommune, anses ikke som en del af målgruppen og kan således ikke få tilskud.

Hvad sker der, hvis jeg overtræder reglerne og ryger i arbejdstiden?

Det er de respektive ledere, der er ansvarige for at sikre, at rygereglerne overholdes. De vil tage initiativ til drøftelser med de ansatte, der ikke overholder Politik for røgfri arbejdstid i Tønder Kommune. Overtrædelse vil medføre en sanktion med henblik på ansættelsesretlig konsekvens i form af afskedigelse.

Særligt for ledere:

Hvor finder jeg Tønder Kommunes Politik for røgfri arbejdstid?

Politikken for røgfri arbejdstid findes på Tønder Kommunes Intranet.

Skal der i de kommende ansættelsesbreve eller informationsbreve informeres om røg-fri arbejdstid til ansatte, elever, studerende etc.?

Ja det er vigtigt at nyansatte, samt elever og studerende bliver informeret, og kan forberede sig på deres nye røgfri arbejds- eller praktikplads.

Kan jeg få hjælp til diverse orienteringsmøder for de ansatte?

Ja Sundhedsafdelingen tilbyder gerne deltagelse på orienteringsmøder, personale-møder med videre. Send en e-mail til ryge-stop@toender.dk eller ring på telefonnummer 24 95 88 32 eller 40 26 82 45.

Kan der tilbydes hjælp til rygestop på arbejdspladsen?

Ja, hvis der er mindst fire medarbejdere der ønsker at stoppe sammen, kan der tilbydes hjælp på arbejdspladsen.

Særligt for TR og AMR

Hvor finder jeg Tønder Kommunes Politik for røgfri arbejdstid?

Politikken for røgfri arbejdstid findes på Tønder Kommunes Intranet .

Hvordan kan jeg hjælpe en kollega, der er særligt udfordret af røgfri arbejdstid?

Sundhedsafdelingen har stor erfaring med at hjælpe borgere til at klare hverdagen uden nikotin. Du er som TR altid velkommen til at kontakte dem for sparring. Send navn og telefonnummer til rygestop@toender.dk eller ring på telefonnummer 24 95 88 32 eller 40 26 82 45.

Er der mulighed for at få tilskud til rygestopmedicin/nikotinprodukter?

I Tønder Kommune gives der tilskud til rygestopmedicin/nikotinprodukter til særligt udsatte borgere med lav indkomst. Medarbejdere ansat i Tønder Kommune, anses ikke som en del af målgruppen og kan således ikke få tilskud.