Forord ved Peter Christensen

Kommunalbestyrelsen fastholder med godkendelsen af denne reviderede politik for det frivillige sociale arbejde nogle gode rammer og betingelser for samarbejdet mellem kommune, frivillige, organisationer og foreninger.

Det gode samarbejde vi har nu, er grundlaget, og skal bidrage til at videreudvikle og styrke den frivillige sociale indsats i Tønder Kommune i de kommende år.

Der er i Tønder Kommune opbakning og tradition for at organisere sig i det lokale frivillige arbejde og det betyder, at der i næsten alle områder af kommunen findes frivillige tilbud og aktiviteter, der styrker netværk og livsglæde for udsatte borgere. Gennem frivillighed og aktivt medborgerskab kan der skabes alternative løsninger på sociale udfordringer.

Frivillige indsatser bidrager til at skabe et meningsfuldt liv for mange af vore borgere og derfor ønsker Kommunalbestyrelsen også, at der er et godt samspil mellem frivillige og kommunens medarbejdere. Politikken skal gerne medvirke til en fortsat god dialog og et respektfuldt samarbejde parterne imellem.

De frivilliges engagement og begejstring fortjener naturligvis stor anerkendelse og påskønnelse. Det gør Kommunalbestyrelsen på flere måder blandt andet med fejring af alle frivillige ved afholdelse af festen ”Frivillig Fredag” og ved kåring af ”Årets Forening”.

Mange tak til Frivillighedsrådet og til alle andre der har bidraget med inspiration
til revidering af politipolitikken.

Peter Christensen, Formand for Socialudvalget.

Indledning

Politikken skal favne alt frivilligt socialt arbejde, der udføres af og for Tønder Kommunes borgere af foreninger, organisationer og enkeltpersoner.

Politikkens målsætninger justeres efter oplæg fra Frivillighedsrådet én gang i hver kommunalbestyrelsesperiode. Det skal sikre en forandringsdygtig politik i overensstemmelse med erfaringer, viden og nytænkning på området. Her inddrages nyt videnskabeligt arbejde, landsdækkende undersøgelser og rapporter, der som f.eks. ”Sundhedsprofilen” afdækker behov og samspil på de enkelte områder.

Kompleksiteten på frivilligområdet kræver fokus på

  • øget synliggørelse af de frivillige sociale foreningers arbejde og
  • foreningernes evne, muligheder og vilje til samarbejde med hinanden og andre aktører på området

Tønder Kommune tilstræber, at alle medarbejdere og foreninger får det
bedst mulige samarbejde. Dette opnås ud over direkte kontakt bl.a. via:

  • talerør som Frivillighedsrådet og Frivilligcenter Tønder
  • stormøder med foreningerne
  • et årligt dialogmøde mellem Frivillighedsrådet og Socialudvalget

Lovgrundlag

§ 18 i lov om social service.

Formål

Formålet med at formulere en politik for det frivillige sociale arbejde er internt og eksternt at synliggøre rammer og retningslinjer for samarbejdet mellem Tønder Kommune og de frivillige sociale foreninger.

Politikken skal:

  • være med til at fastholde og sikre fremdriften i det igangværende arbejde
  • være en inspiration til udvikling og fornyelse
  • styrke vilkårene og mangfoldigheden i det frivillige sociale arbejde samt
  • fremme målrettede foreningsindsatser til forebyggelse af de aktuelt
    mest påtrængende sociale og sundhedsrelaterede problemer.

Samarbejde

Tønder Kommune støtter konkret de frivillige sociale foreninger på
følgende måde:

  • Yder økonomisk støtte efter lov om social service § 18
  • Har særlig kontaktperson til det frivillige sociale arbejde
  • Udgiver årligt en oversigt over frivillige sociale organisationer og foreninger i kommunen
  • Giver rådgivning, vejledning og hjælp til søgning af kommunale midler
  • Samarbejder med frivillige om konkrete projekter
  • Nedsætter et frivillighedsråd til rådgivning og vejledning i frivillighedsspørgsmål
  • Tønder Kommune har tegnet en kombineret ansvars- og ulykkesforsikring for den frivillige indsats, der sker i tilknytning til den kommunale indsats. Indsatsen skal indmeldes til godkendelse, og registreres på kommunens forsikringsliste for at kunne blive omfattet
    af forsikringen.

Værdigrundlag

Tønder Kommune ser det frivillige arbejde, som et afgørende supplement til kommunens indsatser på social- og sundhedsområdet.

Kommunen værdsætter og påskønner de frivilliges indsats og finder det værdifuldt, at borgere tager ansvar for medborgere.

Vi mener, at de frivilliges styrke er, at de med udgangspunkt i egne livserfaringer og engagement kan yde en afgørende indsats for mennesker, der på den ene eller anden måde har brug for hjælp og støtte.

Et velfungerende samarbejde mellem kommunen og de frivillige sociale foreninger sikrer et godt samspil og medvirker til, at der opnås kendskab til hinandens indsatser, vilkår, svagheder og styrker. De frivillige foreninger sætter selv rammen for de frivilliges indsats med udgangspunkt i brugernes behov.

Tønder Kommune finder det vigtigt, at såvel mindre som større frivillige sociale foreninger synliggøres og tilgodeses. Derfor støtter og medvirker kommunen aktivt til inspiration og dialog med de frivillige, ligesom den tilstræber, at de økonomiske vilkår svarer til målsætningernes intentioner.

Målsætninger

  1. At skabe vilkår og forhold, der kan medvirke til en styrkelse og målrettet opdatering af det frivillige arbejde i lokalsamfundene.
  2. At understøtte netværksdannelse og samarbejde mellem de frivillige sociale foreninger.
  3. At sikre en god dialog mellem politikere, kommunens ansatte og frivillige på det sociale område i Tønder Kommune.
  4. At Tønder Kommune sikrer, at forudsætningerne for en fortsat positiv udvikling på det frivillige sociale område er til stede.
  5. At støtte dygtiggørelse og uddannelse af de frivillige.
  6. At sikre synlighed i og viden om det frivillige sociale arbejde i Tønder Kommune og dermed fremme rekrutteringen af ny frivillige.
  7. At målrette og sikre direkte indsatser mod især de sociale problemområder, der fremhæves i videnskabelige undersøgelser.
  8. At sikre at frivillige ikke udfører opgaver, som kommunen lovmæssigt er forpligtet til.

Handlinger

  1. Koordinering og samarbejde mellem de forskellige indsatsområder gennem gensidig information med henblik på effektivisering af især indsatsen for fysisk aktivitet og mental sundhed.
  2. Etablering af netværk til brug for frivillige sociale foreninger i samarbejde med Frivilligcenter Tønder.
  3. Sikring af et godt samarbejde mellem forvaltning, politikere og frivillige sociale foreninger ved gensidig information og inspiration, bl.a. gennem mindst et årligt dialogmøde.
  4. Sikring af, at al berørt personale tilstræbes at have kendskab til det frivillige sociale arbejde og kommunens politik med henblik på det bedst mulige samarbejde.
  5. Støtte til oprettelse af nye foreninger og initiativer, der er målrettet udsatte grupper samt nye sociale og sundhedsmæssige behov.
  6. Der gives høj prioritet til uddannelse og kurser, der understøtter frivilliges indsats og udvikling.
  7. Gennem udgivelse af en oversigt over frivillige sociale foreninger lettes kendskabet til og understreges betydningen af og glæden ved det frivillige sociale arbejde.
  8. Der udarbejdes samarbejdsaftaler med de frivillige sociale foreninger og ikke-organiserede frivillige i videst muligt omfang.