ABC for mental sundhed

Tønder Kommune er partnerskabskommune i ABC for mental sundhed. ABC for mental sundhed er en ramme vi arbejder efter for at hjælpe med til at fremme den mentale sundhed i befolkningen.

ABC står for:

Act - Gør noget aktivt

Gå en tur, lyt til musik, løs en kryds og tværs, tag på fisketur, lær et nyt sprog, dans til din yndlingsmusik eller hvad du nu kan finde på. Mulighederne er mange og at gøre noget aktivt behøver ikke at være hård motion. Det at gøre noget, at være aktiv fysisk, mentalt, socialt eller spirituelt, styrker vores mentale sundhed.

Belong – Gør noget sammen

Det er også vigtigt, at vi gør noget sammen med andre og at være en del af et fællesskab. Det kan være en forening, en læseklub, en gruppe af venner og familie. Når vi indgår i fæl-lesskaber bidrager det positivt til vores identitet og mentale sundhed, fordi vi får en følelse af, at vi hører til, og kan dele oplevelser sammen med andre.

Commit – Gør noget meningsfuldt

At gøre noget meningsfuldt, noget der giver livet værdi og mening, styrker vores selvværd og selvtillid.
At gøre noget meningsfyldt kan være stort som småt – det kan være alt fra at gøre noget godt for dig selv, at gøre noget godt for andre fx handle ind for en nabo, eller invitere til kaffe, at lave frivilligt arbejde, eller sætte dig et mål og arbejde hen imod at nå det.

At gøre noget meningsfyldt vil gøre dig glad og med garanti styrke din mentale sundhed.

Læs mere om ABC for mental sundhed 

Søvn

Søvn er vigtig for vores sundhed og trivsel. En god nattesøvn er med til at skabe et godt fundament for hvordan vi klarer dagen med de forskellige opgaver og udfordringer, der kan opstå.

På den korte bane

En eller flere nætter med lidt eller søvn af dårlig kvalitet, kan betyde at du er mere træt og uoplagt, har svært ved at koncentrere dig. Vi bliver mere følelsesladede – vrede, irritable, ked af det, og det kan gå ud over vores dømmekraft og beslutningskraft.

På den lange bane

Sover du dårligt igennem en længere periode, skal du tage søvnproblemet mere alvorligt. Det stresser kroppen, hvis ikke den får hvile og det kan betyde øget risiko for sygdom og udvikling af fx stress. Søg hjælp, hvis søvnproblemerne varer ved over nogle uger.

Gode råd til en god nattesøvn

Du kan selv gøre flere ting for at skabe rammerne for en god nattesøvn.

  • Regelmæssige sengetider. Respektér kroppens indre ur og døgnrytme, gå i seng og stå op, på nogenlunde samme tid,- også i weekenden (+/- 1 time)
  • Lys og mørke. Få så meget dagslys som muligt i løbet af dagen. Mørke stimulerer søvnhormonet melatonin
  • Skru ned for tempoet en time før sengetid. Man kan ikke være aktiv i 16 timer, og så forvente at lægge sig i sengen og sove med det samme – kroppen har brug for at komme ned i gear – lav syssel-aktiviteter op til sengetid – smør madpakke, læg vasketøj sammen.
  • Skru ned for stimulanserne. Koffein, sukker, alkohol, spil, arbejde, motion - ting der aktiverer hjerne/krop
  • Skab et godt sovemiljø:
  1. Stille og mørkt
  2. Køligt 13-18 grader
  3. God seng, størrelse, madrastype samt sengebetræk