Hans J. Wegner var en dansk møbelarkitekt, der blev født i Tønder den 2. april 1914. Wegner har som møbelarkitekt haft stor indflydelse både i Danmark og i udlandet, og som anerkendelse af denne indflydelse uddeler Tønder Kommune hvert år en pris i Wegners navn.

Formålet

Formålet med Wegner Prisen er at udbrede kendskabet til Tønder som Wegners fødeby og hans tilknytning til Tønder. Derudover skal prisen udbrede kendskabet til Kunstmuseet i Tønder
som formidler af Wegners arbejde og formidler af nordisk kunst og design.

Wegner Prisen uddeles derfor til en designer, der har bidraget væsentligt til den nordiske designs udvikling og/eller til en person eller institution, der har bidraget eller bidrager til kendskabet til Wegners virke og betydning.

Prisen består af et pengebeløb på 25.000 kr. og et Wegner møbel. Den uddeles én gang årligt og blev uddelt første gang i 2015.

Juryen

Vinderen af Wegner Prisen kåres af en jury, der består af:

  • Henrik Frandsen, borgmester i Tønder Kommune
  • Anne Blond, kunst- og designhistoriker
  • Anne-Louise Sommer, museumsdirektør, Designmuseum Danmark
  • Michael Bjørn Nellemann, bestyrelsesformand Rungstedlundfonden/Karen Blixen Museum

Tidligere modtagere af Wegner Prisen

2021

Lars Hedebo Olsen modtog Wegnerprisen 2021 for igennem flere årtier at have fremhævet, positioneret og debatteret dansk kunsthåndværk og design i det trykte medie Politiken såvel som at have bidraget til den historiske faglitteratur på området. 

Med en skarp faglig og saglig pen har han beriget og udvidet danskernes viden om nationens glorværdige designtradition med bøger om foreksempel Børge Mogensen og Bjørn Wiinblad. 

Men det er primært i sin egenskab af journalistisk bannerfører for samtidens kunsthåndværk og design, at han gennem anmeldelser, analyser og debatskabende artikler i pressen, har formået at formidle dette område til den enkelte læser i et letforståeligt sprog. 

Med en energi, der kun kan udspringe af en ildsjæls personlige veneration, har Lars Hedebo Olsen gjort sig til en af dette fagområdes allervigtigste stemmer. Ingen er i tvivl om, at han konstant kæmper for at forny de narrativer, der er de altafgørende brikker i revitaliseringen af den designhistorie, der nåede toppen med Wegner og hans samtidige, men som aldrig må slutte der.

2020

Rasmus Fenhann modtog årets Wegnerpris for sin kunstneriske, kompromisløse og ærbødige tilgang til snedkerfaget, der har resulteret i brugsgenstande med en stor magisk tiltrækning. Han er i en konstant proces, hvor han udfordrer sin egen forståelse af træet ved bl.a. at opsøge og arbejde på snedkerværksteder i udlandet, herunder især Japan, men også gennem sin veneration for brugen af ny teknologi i form af CNC-maskiner og CAD-programmer. Hos Rasmus Fenhann glider håndens og åndens arbejde naturligt sammen.

2019

A. Petersen Collection & Craft modtog i 2019 årets Wegnerpris, fordi virksomheden er et udstillings- og produktionssted, hvor dansk kunsthåndværk og design kommer til live i en smuk og levende blanding af arbejdende værksteder og salg af design, som er værkstedsproduceret i Danmark. Desuden leverer A. Petersen Collection & Craft en yderst kompetent og inspirerende formidling af møbelarkitektur, håndværk og design og står som en kvalitetsbåren udstillingsvirksomhed på et højt internationalt niveau.

2018

Møbelsnedkeriet PP Møbler og møbelproducenterne Getama og Carl Hansen & Søn modtog Wegner Prisen i 2018. De tre virksomheder fik prisen, fordi de gennem flere årtier konsekvent har satset på Wegner som hoveddesigner i deres virksomheder og dermed stået for en markant markedsføring af Wegners møbeldesign.

2017

Snedkernes Efterårsudstilling modtog Wegner Prisen for siden 1981 gennem et frugtbart samarbejde mellem møbelarkitekter og møbelproducenter at have skabt eksperimenterende møbeltyper af høj brugsmæssigt, håndværksmæssigt og kunstnerisk kvalitet til gavn for og udvikling af snedkerhåndværket.

2016

Aarhus Rådhus modtog Wegner Prisen for vedvarende og konsekvent, siden Hans J Wegner i 1939 til 1942 tegnede inventar til rådhuset, at have bibeholdt, vedligeholdt og formidlet Wegners møblement i rådhuset. Dermed har Aarhus Rådhus bevaret Wegners største indretningsopgave til gavn og inspiration for eftertiden.

2015

HKH Prins Joachim overrakte Wegner Prisen til møbelsamleren Noritsugu Oda fra Japan, som havde en samling af 1350 – fortrinsvis nordiske – stole, og dermed et stort kendskab til Wegner.