Hjælpemidler og forbrugsgoder

Har du et fysisk eller psykisk handicap, kan du få støtte til hjælpemidler til aflastning i hverdagen. Hjælpemidler kan for eksempel være 

  • en kørestol
  • en rollator
  • en badebænk
  • et toiletstol
  • en badestol
  • en lift
  • et gangstativ
  • særlige toiletsæder

og så videre. Man kan også få tilskud til det, der kaldes forbrugsgoder, og som for eksempel kan være en særlig type fodtøj.

Hjælpemidler gratis eller til låns

Man kan låne hjælpemidler gratis, når man er varigt handicappet eller svagelig på grund af alderdom. Kravet til den gratis hjælp er, at hjælpemidlet i høj grad kan være med til at lette din daglige tilværelse. Eller at det er nødvendigt for, at du kan klare et job.

Frit valg af hjælpemidler

Hvis du findes berettiget til at låne et hjælpemiddel af kommunen, kan du benytte dig af frit valg. Det vil sige, at hvis du ikke vil låne kommunens anbefalede hjælpemiddel, kan du selv vælge leverandør, og heri vælge et andet hjælpemiddel end det, kommunen har anbefalet. Du skal dog selv betale en eventuel merudgift, og hjælpemidlet skal klare de samme behov, som tidligere anbefalet hjælpemiddel.

Læs mere om frit leverandørvalg

Hurtig hjælpemiddelservice

Hurtig Hjælpemiddel Service, er et tilbud om hurtig sagsbehandling af standardhjælpemidler, hvor du som borger kan få råd og vejledning af en terapeut, og samtidig få svar på, om du opfylder betingelserne for at få tildelt hjælpemidlet.

Har du brug for en rollator, en gribetang eller et andet lettere hjælpemiddel, som kan gøre din hverdag lidt nemmere kan du kontakte Hurtig Hjælpemiddel Service i Tønder, som også foretager lettere reparationer, f.eks. af bremsekabel på rollator, eller udskiftning af et hjælpemiddel.

Hurtig Hjælpemiddel Service ligger lige på Fabriksvej 12 i Tønder.

Du møder op i åbningstiden – hver tirsdag kl. 9-12 og torsdag kl. 13-17 – og taler med en ergoterapeut eller en fysioterapeut. Du behøver ikke have en aftale først.

Ergoterapeuten eller fysioterapeuten vurderer på stedet dit behov, og hvis du er berettiget til hjælpemidlet, kan du som regel få det med hjem med det samme.

Tilskud til forbrugsgoder

Støtte til forbrugsgoder kan gives til varer, der koster mere end 500 kr. Man kan ikke få støtte til ting, som er en del af et normalt indbo, for eksempel almindelige senge, telefoner eller tv-apparater.

Har man et skånejob og har brug for nogle særlige arbejdsredskaber eller at få lavet mindre ændringer af indretningen på arbejdspladsen, kan man søge tilskud hos kommunen. For at få tilskud til denne type af hjælpemidler skal de være afgørende for, at man kan klare sit arbejde.

Kontakt:

Du kan kontakte en af kommunens sagsbehandlende terapeuter, og få hjælp, råd og vejledning til at søge om et hjælpemiddel eller en forbrugsgode.

Det er terapeuterne, der vurderer, om du er berettiget til et hjælpemiddel eller en forbrugsgode.

Efter at du har ansøgt om et hjælpemiddel eller en forbrugsgode, bliver du ringet op af en terapeut, for at planlægge et hjemmebesøg. Terapeuten spørger ind til din situation og dit behov.

De sagsbehandlende terapeuter har telefontid fra kl. 8.00 - 9.30 på tlf. 74 92 80 53.

Klage over afslag på hjælpemiddel

Får man afslag på at få et hjælpemiddel fra kommunen, kan man klage til kommunen. Det skal gøres senest fire uger efter man har fået et afslag. Hvis kommunen ikke giver medhold i klagen, bliver den sendt videre til Ankestyrelsen.