Juvre Enge er beliggende inden for Juvrediget, som blev etableret i årene 1926-1928 for at beskyttet området mod oversvømmelser fra havet.

Oprindeligt blev engene benyttet landbrugsmæssigt til græsning med får og kreaturer og til bjærgning af vinterfoder til husdyrene i form af høslæt. Sådan er det i det store hele fortsat, men enge er i dag ret homogene med mangel på fugtige partier og vådområder med biologisk mangfoldighed.

Området ligger i Natura 2000-området ”Rømø”, som bl.a. har til formål at sikre og forbedre forholdene for den beskyttede strandtudse og en række ynglefugle som for eksempel havterne, fjordterne og klyde, der indgår i udpegningsgrundlaget for beskyttelsesområdet. Desuden yngler der fortsat en bestand af den fåtallige ynglefugl, stor kobbersneppe, som er afhængig af, at forholdene for den styrkes i engene.

Hjejle er på udpegningsgrundlaget som trækfugl, og Juvre Enge er et meget vigtig raste- og fourageringsområde for arten.

Strandtudsen har tidligere været meget almindelig på Rømø, men dens udbredelse er gået meget tilbage de seneste år. Det skyldes især ødelæggelser af paddens levesteder. Med etablering af de lavvandede skrab, der helt eller delvist tørrer ud henover sommeren, og en sø med flade brinker og lavvandede partier, skabes der nye levesteder for strandtudsen.

Ud over en mere naturlig hydrologi, så mangler ynglefuglene også uforstyrrede vådområder, hvor de kan være i sikkerhed for landrovdyr som ræv og mårhund, der begge findes på Rømø. Søen anlægges med flade øer, som forventes at blive en magnet for træk og ynglefugle, og de små skrab vil også tjene som bade-, drikke- og fødesøgningsområder for fuglene. Med etableringen af øer i søen skabes der rovdyrsikre yngle- og rasteområder for fuglene.

For at sikre især ynglefuglene, så opføres der et såkaldt prædatorsikkert hegn rundt om hele projektområdet. Det kommer til at bestå af et finmasket multihegn i 150 cm’s højde, der graves 20 cm ned i jorden. På ydersiden sættes to strømførende tråde. Dette hegn følger projektafgrænsningen rundt på syd-, vest- og nordside, mens der mod øst, hvor området går ud til fyldgraven lægges en flydespærre i vandet, som landdyr ikke kan svømme over. Det betyder også, at kreaturerne kan græsse helt ned til vandkanten, hvorved der skabes en engfuglevenlig bredzone.

Søen etableres i perioden marts 2022 til august 2023, og en del af det udgravede materiale forventes at kunne bruges til Juvrediget, der som et led i klimatilpasningen skal forstærkes.

Projektet udføres i et samarbejde mellem Morten Sextus og Ole Bleeg, Nationalpark Vadehavet Tønder Kommune Aage V. Jensens Fonde.

Når du færdes i området, bør du tage hensyn til både natur og mennesker i området. Der er ikke adgang til projektområdet, og de bedste oplevelser får du på afstand, så du ikke skræmmer fuglene væk fra søområdet. Det er tilladt at krydse diget ved ’ramperne’, men ellers bør færdsel ske på bærmevejen mellem diget og fyldgraven. Husk at holde hunden i snor.

Rigtig god tur.