Bekæmpelse af Kæmpebjørneklo i Tønder Kommune

Foråret er kommet, og det er tid til at starte bekæmpelsen af Kæmpebjørneklo.

Målet
Målet er, at ingen Kæmpebjørneklo i Tønder Kommune når at blomstre og sætte frø, og at planten udryddes helt i kommunen, inden for 8-10 år. Indsatsplanen betyder, at alle grundejere eller forpagtere har pligt til at bekæmpe planten. Det er vigtigt, at planten ikke når at sætte frø, da disse kan overleve i jorden i 8-10 år. Derfor skal planten også bekæmpes hvert eneste år, da gamle frø i jorden stadig kan spire.

Tidsfrister
I indsatsplanen er der beskrevet nogle minimumsfrister, som skal overholdes i forbindelse med bekæmpelsen.

Tidspunkter for bekæmpelse

1. bekæmpelse - senest den 15. maj
2. bekæmpelse - senest den 1. juli
3. bekæmpelse - senest den 1. september

Kontrol og påbud
For at sikre, at ingen bestande bliver overset, kontrollerer Teknik og Miljø bekæmpelsen umiddelbart efter disse datoer. Skulle der være nogle bestande, som ikke bliver bekæmpet, kan kommunen udstede et påbud om bekæmpelse.

Fortsat registrering
Der dukker stadig nye forekomster af Kæmpebjørneklo op, og alle bestande registreres af Tønder kommune. Kender du til nye forekomster, hører vi gerne fra dig. Du kan kontakte os ved at sende en e-mail til Michael Schillig på adressen misc@toender.dk.

Invasive arter

Invasive arter har ofte kun få eller ingen naturlige fjender, og de presser derfor hjemmehørende danske arter væk fra deres levesteder – så de er en stor trussel for biodiversiteten i Danmark.

I Tønder Kommune har vi især udfordringer med plantearterne kæmpebjørneklo, bjergfyr, glansbladet hæg, contortafyr, japansk pileurt, kæmpepileurt og rynket rose og dyrene mårhund og stillehavsøsters.

Miljøstyrelsen har i 2016 revideret deres handlingsplan for invasive arter. Her er der nævnt de 66 mest skadelige arter forekommende i Danmark. På plads 2 ligger kæmpebjørneklo, på 3 mårhund, 18 rynket rose, 22 stillehavsøsters, 38 bjergfyr, 40 glansbladet hæg, 63 japansk pileurt, 64 kæmpepileurt og på plads 65 hybrider mellem kæmpe- og japansk pileurt.

I 2004 vedtog Miljø- og Fødevareministeriet den første bekendtgørelse om bekæmpelse af kæmpebjørneklo og i 2010 udgav Skov- og Naturstyrelsen en indsatsplan mod mårhund. I henhold til bekendtgørelsen vedtog Tønder Kommune i 2008 en indsatsplan for bekæmpelse af kæmpebjørneklo. Indsatsplanen forpligter alle grundejere og kommunen til at bekæmpe planten på egne arealer.

Der findes ikke tilsvarende indsatsplaner eller bekendtgørelser for andre arter der er udbredte i Tønder Kommune.

Læs mere om alle arterne på Miljøstyrelsens hjemmeside

Læs Tønder Kommunes indsatsplan for kæmpebjørneklo

Kæmpebjørneklo og dens skadevirkning

Kæmpebjørneklo er uønsket, fordi den spreder sig meget hurtigt, er kraftigt voksende og fortrænger al anden vegetation, hvis den får lov at brede sig. Derudover, kan saften fra planten medføre alvorlige forbrændinger på huden og udgør således en trussel mod både natur og folkesundhed.

Anmeld forekomst af Kæmpebjørneklo til Tønder Kommune

Hvis du kender til forekomster af Kæmpebjørneklo, eller har du spørgsmål vedrørende Kæmpebjørneklo, kan du kontakte Tønder Kommune.

Kontakt

Michael Schillig Miljømedarbejder
Afdeling Teknik & Miljø
Telefon 29 70 54 43