Strategi for sproglig udvikling
I Tønder kommune arbejder vi for, at alle børn får et godt sprog.
Vi har udviklet en strategi for sproglig udvikling, der sætter en fælles retning for arbejdet med børns og unges sprog. Strategien skal sikre, at alle børn og unge får de bedste forudsætninger for at udvikle stærke sprog-, læse- og skrivefærdigheder.
Gode sproglige kompetencer er vigtige – både for den personlige, faglige og sociale udvikling. Derfor arbejder vi målrettet med at skabe inspirerende og støttende sprogmiljøer i dagtilbud.
I dagtilbud arbejder vi ud fra et tydeligt mål:
Alle børn forlader børnehaven med lyst til læring og mod på nye sproglige udfordringer.
Sprogtilegnelsen begynder tidligt og sker først og fremmest i nære relationer - i starten med forældre og senere får nære voksne i barnets dagtilbud også en stor betydning for barnets sprogudvikling.
Det pædagogiske arbejde med sprogmiljøer tager udgangspunkt i læreplanstemaet ”Kommunikation og sprog” i den styrkede pædagogiske læreplan. Temaet danner grundlaget for den daglige praksis, der understøtter børns sproglige udvikling.
Målrettede indsatser og samarbejde
I Tønder Kommune anvendes dialogisk læsning som en central metode til at støtte børn, der har behov for en fokuseret og særlig indsats i forhold til deres sproglige udvikling.
Dagtilbud samarbejder tæt med tale-hørekonsulenterne og sprogteamet i PPR (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning), som er vigtige sparringspartnere i arbejdet med at styrke børns sprog.
Læs Tønder Kommunes strategi for sproglig udvikling
Læs Tønder Kommunes mål og rammer for sprogvurdering og sprogstimulering