ICDP

International Child/Caregiver Development Program.

ICDP er et teori- og evidensbaseret program, der sigter mod at styrke kvaliteten af samspillet mellem børn og omsorgsgivere. Programmets grundlæggende mål er at gøre det pædagogiske personale (omsorgsgiver) mere sensitivt og lydhør over for børns behov, samt styrke deres evne til at møde børn på børnenes egne præmisser.

ICDP er ikke en manualbaseret metode men et sensitiveringsprogram. Sensitivering i ICDP-sammenhæng handler om at øge det pædagogiske personalets opmærksomhed og indlevelse i barnets følelser, behov og signaler.

Programmet er udviklet af de to norske professorer i psykologi, Karsten Hundeide og Henning Rye.

ICDP bygger på tre centrale sensitiveringsprincipper, som tilsammen udgør programmets kerne:

Ressourcesporet

Dette princip bygger på, at mennesker har behov for positive og udviklingsstøttende relationer. 
Fokus er på at identificere og styrke barnets ressourcer og potentialer – at se det der allerede virker, og bygge videre på dette.

  • Stjernestunder
  • Positive redefineringer

Relationssporet

Princippet bygger på, at al udvikling sker i relationer. Mennesker påvirker og påvirkes af hinanden. Fokus er på at styrke den følelsesmæssige kontakt og det positive samspil mellem barn og pædagogisk medarbejder. Gode relationer er fundamentet for trivsel og udvikling.

  • De 8 samspilstemaer (link: De 8 samspilstemaer - Dansk Center for ICDP)
  • De 3 dialoger

Refleksionssporet

Princippet bygger på, at i en mangfoldig verden med stor kompleksitet, kræver det, at man løbende kan justere sig og tilpasse sig situationen og relationerne, for at skabe rum for udvikling. Gennem evaluering og refleksion styrkes bevidstheden om egne handlinger og deres betydning for barnet.

  • Videoanalyse
  • Kollegial feedback
  • Relationscirkel

Læs mere om ICDP