Fokuseret Pædagogisk Indsats
En indsats der skal sikre, at børn og unge under 18 år, kan få støtte i et dag- fritids- eller klubtilbud for at kunne trives og udvikle sig.
Jf. Dagtilbudsloven §4, stk. 2 skal ’Kommunalbestyrelsen (…) sikre, at børn og unge under 18 år, der har behov for støtte i et dag-, fritids- eller klubtilbud m.v. for at kunne trives og udvikle sig, tilbydes en sådan støtte i tilbuddet.
I Tønder Kommune varetages denne støtte af indsatspædagoger, som kaldes fokuserede pædagogiske indsatser.
Indsatspædagogernes rolle og opgaver
- Varetager indsatser, der i et forpligtende samarbejde med det pædagogiske personale
- Understøtter øget kvalitet af læringsmiljøer i institutionerne
- Understøtter og deltager i implementeringen af børnefællesskaber med fokus på hele børnegruppens trivsel, læring, udvikling og dannelse
- Udfolder og belyser den beskrevne udfordring i et samarbejde med det pædagogiske personale, hvorefter der udvælges og iværksættes en aftalt indsats.
- Vejleder og er rollemodel i praksis (foran, ved siden af og bag ved personalet)
- Er med til at opkvalificere personalet gennem oplæg og lignede i enkelte eller på tværs af institutioner.
Indsatsernes indhold vil være forskellige, da de tager afsæt i det aktuelle behov. Indsatsen kan også bestå i at deltage i den daglige praksis, som muliggør at børnegruppen opdeles i mindre grupper, så det pædagogiske personale har mulighed for at iværksætte en fokuseret pædagogisk indsats for en mindre gruppe børn. Der kan både være tale om længerevarende og intensive indsatser og/eller kortere vejledningsindsatser.
Ansøgning og tildeling af indsatser
Hvert område har sin egen ansøgningsprocedure og procedure for hvordan der følges op og evalueres på indsatserne. For alle områder er det gældende, at det er lederen af institutionen, der ansøger om et forløb med en indsatspædagog via et ansøgningsskema og at der afholdes et opstartsmøde, hvor der udfyldes en samarbejdsaftale.