Et helt særligt to-trins forløb med temaerne ’Grib Smagen’ og ’Madspild’ er udtænkt således, at dette skoleårs 6. klasser over de næste to år får fingrene i bolledejen og forskelligartet erfaring med madlavning og madspild.

I år får en række 6. klasser i Tønder Kommune deres første introduktion med ’Madværkstedet Grib Smagen’. I undervisningen vil Arla Fondens undervisere sætte eleverne til at arbejde med de fem grundsmage, tilsmagning og smagsbalance. Næste år vil de samme klasser deltage i et forløb om ’Madspild’.

Dette to-trins forløb sender eleverne ud af klasseværelserne og hen til gryderne – så de har mulighed for at få egne gode erfaringer med madlavning og bæredygtighed.

Om dette års indsats, siger Sanne Vinther, der er direktør i Arla Fonden:

”Smag er og bliver helt afgørende. Ingen, hverken børn eller voksne, gider spise mad, der ikke smager godt, uanset hvor sundt eller bæredygtigt maden så er. Derfor er det vigtigt, at børn og unge også bliver bevidste om smagens betydning og at de får lyst til selv at prøve sig frem.”

Næste skoleår tages der hul på ’Madværkstedet Madspild’, hvor der er fokus på bæredygtighed.

Spørger man de unge selv, peger de på dét at smide mindre mad ud samt dét at spise flere grøntsager, som væsentlige metoder til at leve mere miljø- og klimabevidst (Arla Fondens analyse Børn, Unge og Mad 2024).

”Mad og særligt madspild har en stor plads i de unges liv. Det er hele klimadagsordenen kogt ind til én maggiterning af ressourceforbrug, klimapåvirkning og bæredygtighed vi her tilbyder vores elever. Det glæder jeg mig meget over”, siger Kim Printz Ringbæk, formand for Børn- og Skoleudvalget i Tønder Kommune.

Madværkstedet, der strækker sig over fire lektioner foregår enten på skolen selv eller på madskolen Højergård i Højer. Eleverne vil blive delt op i madhold og deltage i tre timers undervisning med fokus på smag. Madholdene vil tilberede mad til en fælles buffet, hvor retterne præsenteres for hinanden, og klassen spiser sammen til slut. Arla Fondens undervisere vil stå for undervisningen, mens klassens lærer vil være til stede under hele forløbet.

Fakta

  • Ifølge FN’s verdensmål 12.3 skal der ske en halvering af madspildet på forbruger- og detailniveau inden 2030.
  • 35% af børn og unge i alderen 10-15 år vil gerne, at de og deres familier smider mindre mad ud (Børn, Unge og Mad 2024).
  • Samarbejdet indbefatter otte folkeskoler i Tønder Kommune: Skærbæk Distriktsskole, Toftlund Skole, Øster Højst Filialskole, Løgumkloster Distriktsskole, Bredebro Filialskole, Tønder Grundskole, Møgeltønder Skole og Digeskolen. Årets forløb med temaet ’Grib Smagen’ afholdes i april og maj måned.
  • Tønder Kommune har tidligere arrangeret Madværksteder i samarbejde med Arla Fonden med fokus på at reducere madspild.
  • Arla Fonden arbejder for at skabe bedre og mere bæredygtige madvaner for børn og unge. Fonden har siden 2014 skabt undervisningsaktiviteter med dette formål. Madværkstederne er et eksempel herpå.