Brian Smidemann har lagt røgen på hylden. Efter 14 røgfrie dage kunne han allerede mærke store forandringer. Der var pludselig mere luft og overskud til at dyrke mortion og lugtesansen kom tilbage.

Med et ønske om at skabe en sundere og røgfri kommune kommer der nu et nyudviklet tilbud for alle borgere, som ønsker at sige farvel til cigaretterne og nikotinprodukterne.

Snart vil du nemlig blive mødt af en ny og anderledes ”jobannonce” på plakater, de sociale medier og gennem radiospots i hele kommunen. Budskabet er:

Vi søger fuldtidsrygere, der ønsker deltid, eller som drømmer om at gå på nikotinpension.

Hjælp til at skodde nikotinen

I Tønder Kommune, hvor hele 18,3 procent ryger, har man fra kommunal side følt et ansvar for at hjælpe flere til at droppe tobaksprodukterne. Der er blandt andet indført et forbud mod tobaksprodukter på de cirka 3.000 kommunale arbejdspladser, og et andet initiativ er, at hjælpe rygerne af med nikotinvanerne gennem et kursusforløb.

Fra morgensmøg til morgengymnastik

Mandag blev ”jobannoncerne” lanceret i Klosterhallerne, hvor fagchef Kia Fog Kristensen bød pressen indenfor sammen med rygestopinstruktør Winnie Holm Lorenzen og ikke mindst Brian Smidemann, som er en af de seje fuldtidsrygere, der nu har valgt at gå på nikotinpension og lægge røgen på hylden. 

"Min morgensmøg er byttet ud med morgengymnastik," fortæller Brian Smidemann, som mener, at netop nye vaner er noget af det vigtigste, hvis man skal besejre nikotintrangen. Hver mandag går han på et rygestopkursus, hvor han udveksler erfaringer, blandt andet nye gode vaner, med andre, der har det som ham.    

Ingen løftede pegefingre

"Jeg har et stort ønske for rygerne i Tønder Kommune. De har nu muligheden for at lægge tobakken fra sig og blive ikke-rygere," siger formand for Sundhedsudvalget, Anette Abildgaard Larsen. "Det er svært at tage den endelige beslutning om at slippe sin afhængighed – det ved jeg af egen erfaring. I Tønder Kommune har vi udviklet et program, der hjælper dig hele vejen – uden løftede pegefingre. Vi ved, at der skal være forståelse, anerkendelse og et sikkerhedsnet til at gribe dig undervejs. Så tag mod til dig – spring ud i det sammen med andre, så du også får støtte af fællesskabet. Drømmen om et røg- og nikotinfrit liv er absolut realistisk," slutter udvalgsformanden.

Hvordan virker det?

Tønder Kommunes rygestopkurser er tilgængelige for alle borgere og tilbydes gratis som en del af kommunens strategi for en røgfri fremtid. Kurserne vil blandt andet tilbyde NADA som en del af behandlingen. NADA - National Acupuncture Dextoxification Association - er en mindre indgribende form for akupunktur, hvor små nåle sættes ind i ørerne. Under et rygestopforløb vil mange borgere opleve abstinenser såsom irritabilitet, nervøsitet, uro, angst og i perioder som disse vil NADA hjælpe borgerne igennem abstinenserne. 

For yderligere information og tilmelding til rygestopkurser, besøg venligst hjemmesiden: fuldtidsryger.dk