Selvom kommunen oplever en samlet tilbagegang fra en 35. plads til en 43. plads, er der flere lyspunkter. Områder som infrastruktur og transport, brug af private leverandører og digitale rammer er forbedret, mens der er tilbagegang på områder som arbejdskraft og sagsbehandling.
“Tønder har udfordringer med at løfte sig ud af en mellemplacering, som har gjort sig gældende i undersøgelsen i en årrække, til trods for at der er mange fordele for erhvervslivet ved at være placeret i kommunen,” siger borgmester Jørgen Popp Petersen om resultatet.
Placering i midterfeltet
Der er mange erhvervsmæssige fordele ved at være placeret i Tønder. Virksomheder har nem adgang til både det danske og det tyske marked, og kommunen har generelt lavere driftsomkostninger sammenlignet med større danske byer. Men Tønder har svært ved at bryde med flere års placering i midterfeltet af de 91 kommuner, som DI’s undersøgelse måler på i erhvervsvenlighed. Og i år blev det til en lille tilbagegang.
“Det er selvfølgelig skuffende med en samlet tilbagegang, men der er heldigvis også lyspunkter, som kommunen kan bygge videre på. Det er vigtigt, at vi fastholder fokus på erhvervslivets behov og arbejder målrettet for at vende udviklingen,” siger Jørgen Popp Petersen.
Virksomhedernes prioriteringer
I undersøgelsen fremgår det, at virksomhederne i Tønder Kommune mener, at kommunen især bør prioritere at arbejde med emnerne arbejdskraft, sagsbehandling, information og dialog samt brug af private leverandører. Disse prioriteter er afgørende for at styrke virksomhedernes vækstmuligheder fremadrettet og sikre en erhvervsvenlig kommune.
10 kategorier med fremgang og udfordringer
I undersøgelsen bliver kommunerne sammenlignet inden for 10 forskellige kategorier. Tønder Kommunes resultater viser, at der er både fremgange og udfordringer på tværs af forskellige områder. En af de mest markante forbedringer ses i kategorien “Infrastruktur og transport”, hvor Tønder Kommune er rykket hele 17 pladser frem til en 49. plads. Det skyldes blandt andet en øget investering i det kommunale vejnet, som nu ligger på en førsteplads i udgifter pr. indbygger. Indsatsen er afgørende for virksomhedernes konkurrenceevne og viser, at kommunen har fokus på at forbedre de fysiske rammer for erhvervslivet. Til gengæld er der ikke den store tilfredshed at spore, når det gælder den kollektive trafik.
Stabilitet i sagsbehandling
Tønder Kommune fastholder en relativt høj placering i kategorien “Sagsbehandling” med en 23. plads, selvom det er en tilbagegang fra en 11. plads. Hurtig og effektiv sagsbehandling er en af kommunens styrker, især inden for byggesager og miljøforhold.
Styrket dialog og information
En positiv udvikling ses også i kategorien “Information og dialog”, hvor Tønder Kommune er rykket frem fra en 41. plads til en 36. plads. Her er det særligt kommunens formidling af væsentlig information til virksomhederne, der scorer højt. Det foregår blandt andet gennem årlige møder med de store virksomheder, og gennem håndværkermøderne som kommunen og Tønder Erhvervsråd står bag.
Udfordringer med arbejdskraft og uddannelse
Selvom der er mange positive tendenser, er der også områder, hvor der er plads til forbedring. I kategorien “Arbejdskraft” er Tønder Kommune faldet fra en 37. plads til en 65. plads, hvilket ikke kommer bag på borgmesteren:
“Mangel på kvalificeret arbejdskraft er en af de største udfordringer for virksomhederne her i Tønder Kommune, derfor arbejder vi også målrettet på at forbedre os på netop dette område, og vi har et godt udgangspunkt og potentiale. Her er høj livskvalitet, et godt foreningsliv, ro, sikkerhed og natur. Det er den historie, vi skal blive endnu bedre til at fortælle, så flere får øjnene op for de muligheder, der er lige her. Det er et langt og sejt træk, og vi er i fuld gang,” siger borgmesteren, der sammen med Tønder Kommunes kommunaldirektør lægger stor vægt på at komme rundt og besøge kommunens virksomheder for at høste erfaringer og få gode dialoger.
FAKTA – de største ændringer fra 2023 til 2024:
- Overordnet erhvervsvenlighed: Fald fra nr. 30 til nr. 44
- Infrastruktur og transport: Tønder er rykket 17 pladser frem til en 49. plads i denne kategori, med en førsteplads i udgifter til det kommunale vejnet pr. indbygger. Dog er der utilfredshed med den kollektive trafik.
- Arbejdskraft: Kommunen er faldet fra en 37. plads til en 65. plads, hvilket understreger behovet for at tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft.
- Sagsbehandling: Hurtig og effektiv sagsbehandling er en styrke. Tønder ligger relativt højt med en 23. plads, selvom det er en tilbagegang fra en 11. plads.
- Digitale rammer: Forbedringen fra nr. 36 til nr. 26 indikerer en styrkelse af den digitale infrastruktur og teknologi. Her er der især stor tilfredshed med bredbåndsdækningen og sikringen af digitale rammevilkår for virksomhederne.
- Skatter, gebyrer og erhvervsarealer: Fald fra nr. 16 til nr. 33, her er det særligt hensynet til erhvervslivet i den lokale planlægning som har ændret sig i negativ retning.
FAKTA OM LOKAL ERHVERVSVENLIGHED 2024
- DI’s undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2024, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er 15. år i træk DI laver en undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed.
- 7479 virksomheder inden for DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel rådgivning og service har svaret på undersøgelsen.
- 91 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De syv kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø, Dragør, Vallensbæk og Fanø deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner.