Kommunerne i Syd- og Sønderjyllands Politikreds har besluttet i fællesskab at gennemføre en todelt reflekskampagne i 2021.

Første del var en tegnekonkurrence rettet mod 4. årgang på kommunens skoler. Her vandt Digeskolen i Højer for den bedste tegning, der nu er printet som plakat og hængt op rundt om på de øvrige kommunale skoler.

Anden del af kampagnen løber af stablen torsdag den 28. oktober, som også er Årets Refleksdag.

Her vil eleverne på 5. årgang på hver skole dele refleksbrikker ud til de yngre elever på 0. til 3. årgang. Som tak får eleverne på 5. årgang også selv såkaldte Slapwrap-reflekser.

- Vi kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er, at børn kan ses i trafikken, når først mørket falder på. Her gør reflekserne en kæmpe forskel, fortæller trafiksikkerhedsmedarbejder Sonja Svendsen og fortsætter:

- Det er næsten umuligt for bilisterne at se en person i mørkt tøj uden reflekser, før det er for sent. Men med refleks på tøjet kan børn såvel som voksne ses på lang afstand. Refleksen kan være forskellen, der gør, at man kommer sikkert frem.

Det er Trafiksikkerhedsrådet i Tønder Kommune, som sammen med eleverne står for uddelingen af reflekserne.

Samtidig har Trafiksikkerhedsrådet besluttet at sponsorere refleksveste til skoler, daginstitutioner og dagplejere, så alle, store som små, kan være synlige, når de færdes i trafikken.

Fakta:

Går du i mørket et sted uden reflekser på tøjet, kan bilisten først se dig på ca. 25-40 meters afstand. Kører bilen for stærkt, eller er føreren uopmærksom, kan bremseafstanden være for kort.

- Bærer du refleks eller refleksvest, er du meget mere synlig for bilerne i mørket

- Med nærlys kan bilisten se dig på ca. 130-140 meters afstand

- Med fjernlys kan bilisten se dig på over 400 meters afstand

Sådan kan du gøre dig synlig i trafikken:

Med en pandelampe kan du både blive set af andre og selv oplyse vejen foran dig. Vær opmærksom på at vinkle lyskeglen mod jorden foran dig, så du ikke blænder trafikanterne.

Reflekskrydsbåndet er en god løsning, hvis du gerne vil være ekstra synlig på vejene. Der er nemlig reflekser både foran og bagpå.

Selvlysende tøj er en god løsning, hvis du er løber og foretrækker at løbe i de mørke aften- og morgentimer

Refleksbrikker, der hænger i en snor. Det er en nem løsning. Man skal dog passe på, at brikken ikke sætter sig fast i tøjet, så man ikke kan se den.

Der findes også refleksklistermærker, du kan sætte på tøjet eller tasken. Sæt dem så lavt som muligt og helst både foran og bagpå.

Refleksbånd, der vikles rundt om ben eller arme, er gode, fordi de er synlige fra alle sider.

Kilde: topdanmark.dk

Til pressen: Hvis pressen ønsker det, kan der arrengeres, at man kan følge eleverne på Årets Refleksdag. I så fald blot kontakt den skole, man gerne vil følge.