Ambitionen er, at få op mod 60 borgere i job eller uddannelse over de næste to år. Og de to forandringsagenter Frands Soberra og Mona Lene Rasmussen som begge er fra lokalområdet, skal arbejde sammen med en lille gruppe deltagere, hvor de kommer til at trække på deres store lokalkendskab og kærlighed til naturen.

I forløbet skal deltagerne i projektet udfordre sig selv både fysisk og mentalt, styrke deres personlige og faglige kompetencer og så er målet, at de slutteligt enten vender tilbage til skolebænken, eller får et helt almindeligt job.

De to forandringsagenter har det tilfælles at de elsker at bruge og være i den særegne natur i Tønder Kommune. Frands Soberra er ansat som den byggefaglige, og Mona Lene Rasmussen som den der ved mest om sport og motion. Sammen vil de hjælpe de deltagende borgere med at overvinde mentale barrierer og finde veje til uddannelse og arbejde.

"Med projektet her vil vi give deltagerne både faglige kompetencer der kan gøre dem mere interessante for arbejdsgiverne og personlige kompetencer så de kan få hjælp med deres personlige udfordringer. Målet er at give deltagerne en tro på sig selv, så de ved, at det de ikke kan, det kan de lære" siger formand for Ungeudvalget, Allan Skjøth.

Deltagerne skal undervejs i forløbet gøre noget de aldrig har gjort før, og opleve at de kan blive en del af et stærkt fællesskab med de andre deltagere. Det kan fx være at sove i et hjemmebygget shelter eller spise et måltid som de selv har lavet af råvarer, som de selv har fundet eller fanget.

"Projektet er lidt utraditionelt, men bygger på de positive erfaringer vi har fra tidligere projekter hvor natur og motion har været elementer på vej mod job og uddannelse. Vi vil rigtig gerne gøre brug af den fantastiske natur vi har lige udenfor dørene, og samtidig have virkeligt gode og alsidige tilbud, så vi bedst muligt kan støtte hver enkelt borger til at blive selvforsørgende. Og det er jo helt fantastisk når vi kan kombinere det i et projekt som dette", fortæller formand for Arbejdsmarkedsudvalget Jan Voss Hansen.

Forandringsagenterne tager imod deres første hold så snart situationen med Covid-19 tillader det. Hver deltager har mulighed for at være en del af forløbet i op til seks måneder, og der vil maksimalt være 10 deltagere af gangen. Når deltagerne slutter i job eller uddannelse får de et 'efterværn' hvor de bliver hjulpet med at fastholde den gode udvikling de er i. Hererfter kommer der så nye deltagere ind i forløbet.

Allan Skjøth, udvalgsformand, Ungeudvalget, Tønder Kommune: Mob. 2532 8678
Jan Voss Hansen, udvalgsformand for Arbejdsmarkedsudvalget, Tønder Kommune: Mob. 3082 8911
Jens Simmelsgaard, Områdeleder, Unge i Uddannelse og Kompetencecenter: Mob. 24912471