Værd at vide

Visby har de basale tilbud: daginstitution for 0-6 årige børn, dagligvarebutik, kirke, forsamlingshus, sportsplads, benzintank, hæveautomat, foreningshus i Visby gamle skole, gode muligheder for udeliv og tog- og busforbindelser. 

Der er et godt samarbejde mellem foreningerne, som tager mange initiativer og bakker op om hinandens arrangementer. Som borger i Visby kan man bl.a. deltage i fastelavnsfest, fællesspisning, Sankt Hansfest, byfest og foredrag ud over de mange foreningers og klubbers almindelige aktiviteter.

Vi har et stærkt lokalt sammenhold, hvilket giver ejerskab til byens udvikling. Sammenholdet og ønsket om at bevare et levende landsbysamfund giver resultater. Visby Park har takket være ildsjæle overlevet to kommunalreformer, og den videreføres nu af en gruppe frivillige i samarbejde med Tønder Kommune. Da Brugsen lukkede umiddelbart før sit 150 års jubilæum, investerede byens borgere i anparter, så butikken kunne videreføres som Min Købmand, og en lille gruppe frivillige går nu til hånde i butikken.

Visby er en gammel arbejderlandsby, og der findes stadig en række håndværkserhverv i byen. Rundt om byen har vi store landbrug og landbrugsjord. Der er altid en, der kan stille sin kunnen, sin traktor eller en gravemaskine til rådighed, når byen har brug for det.

Flyt til Visby - her er fællesskaber til hele livet

Se filmen og gå på opdagelse i skønne Visby

Fakta om Visby

Historie og særkende

Visby er en gammel landsby. I 1278 hed byen Wysteby – Wist betyder opholdssted eller bolig. I Trøjborgs storhedstid, først som fæstning dernæst som slot, havde den til enhver tid siddende godsejer stor betydning for daglivet blandt de fattige bønder og arbejdere. Nu om dage er Trøjborg Slotsruin 2,5 kilometer vest for byen en skattet nabo og turistattraktion. Visby Park, Pastor Møllers Have, er en anden perle, som har udviklet sig til at være både pynte- og brugspark. Gadenavnene afspejler historien: udover Rantzau og hustruen Catharina kan man for eksempel møde K. L. Knudsen og Høyberg, der var foregangsmænd i det åndelige, kulturelle, nationale og landbrugsfaglige liv. Fra dem stammer Sønderjyllands første Arbejder-Forbrugsforening og det nu ældste aktive Forsamlingshus i Sønderjylland. Visby Frivillige Brandværn blev stiftet i 1927 efter en større brand og rykker fortsat ud. Visby har siden 1875 været stoppested på jernbanestrækningen Tønder-Bramming, men stationen fra 1880 er erstattet af et trinbræt. Ved siden af jernbanen lå stationskroen, der efter lukningen fungerede som Kvindehøjskole i perioden 1978- 1994. Krobygningen og de nye bygninger fra Kvindehøjskolens tid udlejes nu som Visby Fritidscenter til overnatning for større grupper og afholdelse af kursusvirksomhed.

Demografi

1. januar 2021 havde Visby Sogn i alt 569 indbyggere med nedenstående aldersfordeling. Det er flere år siden, vi har haft så mange småbørn i byen.

Geografi

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men Visby ligger på en bakkeø, 10 km øst for Vadehavet og 20 km nord for grænsen til Tyskland. Visby har et trinbræt på jernbanestrækningen Esbjerg-Niebüll og dermed adgang til København og Hamburg med tog. Landsbyen er omgivet af landbrug, og ind imellem er der stier og små oaser med vandhuller og krat.

Forenings- og fritidsliv

Visby har et rigt forenings- og klubliv: idrætsforening med fodbold, gymnastik, stolegymnastik, træning, krolf og badminton; spejdere; kultur- og aktivitetscenter; cykleklub; skatklub. Der bliver arrangeret traktortræk og traktorringridning. Man kan blive medlem af Visby Frivillige Brandværn eller frivillig hos Min Købmand. Visby Kirke er en integreret del af byens liv.  Alle er velkomne til den årlige arbejdsdag i Visby Park og i Visby Idrætsforening

Hjemmeside og app

Læs om Visby og byens aktiviteter og den tilhørende app Infoland version 2

Kontakt formanden for lokalrådet

Trille Jacobsen
Telefon 61 75 46 73