Den 80-årige ’træmand’ fra Toftlund, Mathias Andresen, er for anden gang blevet betroet opgaven at fremstille Tønder Kommunes barselsgave i anledning af den royale familieforøgelse på Schackenborg Slot.

Barselsgave - urom nærbillede
En uro af træ med marsk- og vadehavsmotiver er Tønder Kommunes barselsgave til den nye prinsesse i Møgeltønder og hendes stolte forældre

I daglig tale ynder Mathias Andresen fra Toftlund i al beskedenhed at titulere sig selv som ’træmand’ – et prædikat som han nu med rette kan tillægge ’royal leverandør’.

I anledning af den nye prinsesses fødsel har Tønder Kommune bedt Mathias Andresen udføre kommunens barselsgave til den kongelige familie på Schackenborg i Møgeltønder. Resultatet er en uro med lokale motiver skåret i træ.

Det er Mathias’ kreative evner og æstetiske sans i et livslangt arbejde med træ, der har fået Schackenborg-familiens hjemkommune til nu for anden gang at bede den 80-årige kunsthåndværker fra Toftlund om hjælp.

Stor anerkendelse fra borgmesteren

Kommunens borgmester, Laurids Rudebeck, tog for ca. tre måneder siden tog personlig kontakt til Mathias for at høre, om han endnu engang havde tid og lyst til at fremstille kommunens barselsgave forud for den royale familieforøgelse.

- Vi var dybt imponerede over det smukke og unikke stykke håndværk, som Mathias lavede til lille Prins Henrik i 2009. Derfor var der ingen betænkningstid fra vores side, da der igen skulle fremstilles en barselsgave, lyder det fra borgmesteren.

– Og vi er mindst ligeså imponerede over den nye uro, og vi er stolte af at kunne overrække den kongelige familie i Møgeltønder den fine gave. Så på Tønder Kommunes vegne skal der lyde en varm tak og en stor kompliment til Mathias Andresen for det fornemme arbejde, siger Laurids Rudebeck.

Mathias Andresen selv har været glad for opgaverne.

- Første gang, jeg blev betroet opgaven, var det en stor ære. Æren er mindst ligeså stor denne gang, fortæller Mathias, mens han betragter det perfekte og færdige resultat af de mange arbejdstimer i sit hyggelige og sirligt indrettede værksted, som bugner af smukke og fantasifulde vidnesbyrd fra et langt liv med træ.

Samme idé – nyt tema

Som nævnt er det nu anden gang, at Mathias Andresen i overført betydning leverer uro til de royale børnegemakker på Schackenborg Slot.

Den første royale uro, som Prins Joachim og Prinsesse Marie modtog til lille Prins Henrik i 2009, er udskåret i hårdt mahognitræ og forestiller en karrusel med forskellige kongelige, personlige og barnlige motiver af henholdsvis Schackenborg i silhouette, Prinsesse Maries Bichon Frisé, Apple, den kongelige karet og en gyngehest, der bliver sammenholdt af en krone på toppen af værket.

Den nye uro er fremstillet med udgangspunkt i samme idé som gaven til Prins Henrik. Mathias Andresen og borgmester Laurids Rudebeck har sammen udvekslet tanker om motiverne, og valget faldt herefter på Vadehavet som det overordnede tema med guldhornene, en snæbel, et får og en gås som motiverne i den nye uro.

- Materialet går også igen. Jeg har igen skåret motiverne ud i mahognitræ. De dele, som skal give lyd, når de rammer hinanden, er af palisander, og så har jeg indlagt små stykker ben bl.a. i dyrenes øjne og i kongekronen, fortæller Mathias Andresen.

Der er virkelig kræset omkring hver en detalje på det smukke, unikke og helt gedigne stykke håndværk.

Et spændende liv med masser af træ, børn og velgørenhed

Mathias Andresen er uddannet pædagog inden for børneforsorgen. Han arbejdede i en årrække på børnehjem i Tønder og Toftlund, hvor han fik lov til at udøve sin pædagogiske praksis i sit rette element: i værkstederne. Her har han videregivet sin viden om træ og motiveret adskillige børn til at slippe fantasien løs og kreere alt fra legetøj over møbler til køkkenredskaber i træ.

- Jeg er så heldig indimellem at møde nogle af mine ”gamle” børn, og så udveksler vi minder fra værkstedet. Det glæder mig, at minderne derfra stadig står så klart for dem, fortæller Mathias. - Det må jo betyde, at jeg har gjort noget rigtigt, smiler han.

Og Mathias har gjort MEGET rigtigt – både i sin pædagoggerning og som frivillig ildsjæl i foreningslivet såvel som i velgørenhedsprojekter. Han er blandt andet medstifter og medlem af Y’s Men’s Club i Toftlund. Derudover trådte han for få år tilbage som næstformand i Dansk Balkan Mission for at lade nye kræfter komme til.

Selvom han har videregivet stafetten som næstformand i Dansk Balkan Mission, afholder det ham ikke fra at deltage i indsamlingsarbejdet til de fattige familier i Rumænien. Tværtimod. Senest har Mathias fremstillet nogle talerstole i træ, som er blevet sendt til Rumænien for at gøre gavn blandt andet i kirker.

Sideløbende med sine mange forskellige foretagender har Mathias altid tilbragt megen tid i sit værksted med at fremstille i træ – og det gør han stadig.

- Jeg laver blandt andet masser af fuglehuse, foderkasser, flagstænger og legetøj, fortæller han. Og der er stadig børn med i værkstedet.

- Vores børnebørn elsker at være med Mathias i værkstedet, når de er på besøg, og Mathias elsker at lave legetøj sammen med dem, fortæller Astrid, Mathias’ hustru igennem snart 53 år. Mathias sørger også for at holde Astrid beskæftiget. Hun syr blandt andet flag til de flagstænger, han fremstiller.

Barselsgave - Mathias

Mathias Andresen i sit værksted i Toftlund med den flotte uro, han har skåret i træ

Print siden
Borgere
i centrum
PlanPortal - Borgerne i CentrumVis mere
You need Flash player 8+ and JavaScript enabled to view this video.